Leonio i Dzikie Wino z Winnicy Goja

Leonio i Dzikie Wino Folwark Stara Winiarnia

Leonio i Dzikie Wino to nie tytuł nowej telenoweli, ale dwa ciekawe małopolskie wina z winnicy Państwa Marii i Wiesława Gój, powstałe w Burowie, w otulinie Ojcowskiego Parku Narodowego. Zagościły one obok dotychczasowych butelek win: Majus, Solario, Marcello, Regalio i Rosa Poranka w naszej winnej Piwniczce, a w miesiącu grudniu otrzymały zaszczytny tytuł Wina Miesiąca w Restauracji Folwark Stara Winiarnia.

Winnica GOJA Leonio

Czerwone wytrawne, lekkie, przyjazne wino o delikatnej strukturze. Powstało z jednego szczepu leon millot. Dominują w nim przyjemnie owocowe nuty, z aromatami wiśni, jeżyn i tytoniu. Pełne w smaku z charakterystycznym zakończeniem i niewielkimi taninami.

Leonio Winnica GOJASuszone śliwki, dojrzałe ostrężyny, zielona figa, goździki, imbir, rozmaryn, odrobina marynowanego kapara i dyskretny powiew kadzidełka w posmaku – żywotne, bez zmarszczek, choć z lekką nutką dekadencji – złożone i całkiem długie – rewelacja!”
Najlepiej podawać w temperaturze 16-18° C. Polecamy serwować do: makarony, risotto, pizza, gęste zupy (fasola), potrawy z grilla, bogate mięsa i potrawy duszone, mięsa pieczone, gulasze.

Leonio Winnica GOJA

Leonio z rocznika 2015 zostało nagrodzone złotym medalem w międzynarodowym konkursie win Galicja Vitis International Wine Competition, ocenione na 85,67 pkt.
W VI Międzynarodowym Konkursie Win TUCHOVINICONTEST 2022 Leonio 2021 zdobył Złoty a Leonio 2018 – Srebrny Medal.

Winnica GOJA Dzikie Wino

Dzikie Wino, wytrawne wytworzone z winogron odmiany seyval blanc. Jego powstanie zapoczątkowały „dzikie drożdże”, które rozpoczęły spontaniczną fermentację soku winogronowego. Wino było macerowane na skórkach przez okres ok. 3 tygodni. Nie było filtrowane, a klarowanie przebiegało samoistnie i stąd jego nietypowy i niepowtarzalny charakter. Lekka rześkość dodaje mu polotu. Polecamy dla okrzepłych kubków smakowych, serwowane w temperaturze 9-11° C.

Dzikie Wino Winnica GOJA

„Nieoswojona lekkość bytu – dojrzałe jabłko, brzoskwinia, napar z pokrzywy, szczypta piołunu, mały ogórek konserwowy i duuuużo muszynianki – lekkie, świeże, choć intensywne w aromacie, mineralne, ziołowe i pikantne – krystaliczne czyste i długie – ma sznyt i klasę – w sam raz na gorący letni wieczór w wiejskim domu ze sporą biblioteką – not for sissies…”
Dzikie wino 2020, Winnica Goja – 100% gron odmiany seyval, spontaniczna fermentacja, 3 tygodnie maceracji na skórkach, niefiltrowane, naturalnie klarowane, alk. 12,5%

Dzikie Wino Winnica GOJA