Bacaro Grillo w Karcie Win Restauracji Folwark Stara Winiarnia
Wino Bacaro Grillo to piękny przykład rdzennej, sycylijskiej odmiany winogron Grillo. Bogato owocowe, ale z intrygującą nutą orzechów i ziół. Wyprodukowane w Sambuca di Sicilia na zachodzie Sycylii. Obszar ten leży w głębi lądu, wznosi się na wapiennych wzgórzach wokół jeziora Arancio, pośród pięknych lasów.
Bacaro Grillo
Producent: Fantini Group
Apelacja: IGT Terre Siciliane
Szczepy: grillo
Winiarnia: Cantine Cellaro
Temperatura podawania: 10°C
Zawartość % alkoholu: 12,5%
Nagrody: GOLD Medal – 23 Berliner Wine Trophy 2019 (rocznik 2018)
GOLD Medal – Mundus Vini 2019 (rocznik 2018)
Bacaro Grillo to białe wytrawne wino o świeżym aromacie owoców egzotycznych okraszonym nutą kwiatową. W ustach przyjemnie owocowe, lekkie i rześkie, o doskonałej kwasowości i smakowitej, długiej końcówce. Zalecamy podawać do ryb, owoców morza, lekkiego risotto, zupy rybnej.
Sambuca di Sicilia, położona 40 mil na południowy zachód od Palermo, produkuje wino od wieków, a wina Cantine Cellaro są niezrównanym wyrazem tego historycznego regionu. Cantine Cellaro od 1972 roku produkuje wina w apelacjach IGT i DOC. Nieskażone przemysłem tereny, przejrzyste niebo, krystalicznie czysta woda Jeziora Aranico oraz mikroklimat, który chroni uprawy przed przegrzaniem, tworzą idealne warunki dla powstawania wspaniałych win.
Od grudnia do lutego temperatura waha się pomiędzy 12 a 18 stopniami Celsjusza, by w pozostałych miesiącach osiągnąć od 19 do nawet 30-34 stopni. W celu podtrzymania tej harmonii Cantine Cellaro angażuje się w działania przyjazne dla środowiska i wykorzystuje energię odnawialną, w szczególności energię wiatru.
Restauracja Folwark Stara Winiarnia zaprasza codziennie od 12:00 do 22:00, WINIARNIA zaprasza na cykliczne spotkania degustacyjne z winem i whisky.