! Trydent
Klub Wina Folwarku Stara Winiarnia odwiedził malowniczą miejscowość TENNO, położoną na stromych południowych zboczach, skąd rozpościera się wspaniały widok na jezioro Garda i położoną nad jego brzegami Riva Del Garda.
Teren trudny do uprawy winorośli wymaga finezyjnego ułożenia winnic. Różane krzewy dodają im jeszcze uroku, ale spełniają też ważną funkcję – są dla winogrodników swoistym sygnalizatorem, że trzeba szybko reagować zanim mączniak zniszczy winorośle. Na tak stromych stokach mamy raczej do czynienia z ręczną pracą, niż ze specjalistycznymi maszynami do obsługi winnicy. Te malowniczo położone winnice otoczone gajami oliwnymi, to charakterystyczne elementy tutejszego krajobrazu. Śródziemnomorski klimat jest idealnym środowiskiem do uprawy różnych gatunków winorośli. Wystarczy wstąpić do dobrej piwniczki z winami, aby przekonać się o wielości rodzajów win tu produkowanych.
Schiava i Lagrein są podstawą dla win różowych – owocowych, przyjemnych w smaku. Są to wina idealne do przystawek na ciepło, do sałat z mięs, świeżych kiełbasek i ryb; ze szczepu Chardonnay produkowane jest wytrawne wino białe oraz musujące nadające się idealnie jako aperitif i do dań z ryb. Warto wspomnieć o winie musującym z Trentodoc , którego bąbelki doskonale pasują do przekąsek i dobrych potraw rybnych.
Pinot Bianco, Pinot Grigio , Sauvignon , Aramatic Traminer i żółte Moscato to doskonałe wina deserowe. Być może pojawią się one na kolejnych degustacjach w Folwarku Stara Winiarnia – zapraszamy nie tylko miłośników wina:)
W poszukiwaniu lokalnych producentów wina w prowincji Werona ekipa Klubu Wina lubimywino.pl Folwarku Stara Winiarnia dotarła do Bardolino – centrum strefy DOC Classico nad jeziorem Garda. Ten bogaty w tradycje winiarskie region przez cały rok przyciąga miłośników wina z całego świata. Jednym z najbardziej znanych tutejszych producentów jest winnica Guerrieri Rizzardi, a jej nazwa pochodzi od dwu rodów połączonych małżeństwem Giuseppiny Guerreri i Carlo Rizzardi. Winnice Guerrieri Rizzardi położone na malowniczych wzgórzach na wschodnim wybrzeżu jeziora Garda, obejmują trzy klasyczne regiony: Bardolino, Valpolicella i Soave, rozciągające się na obszarze 40ha. Przeważają tu szczepy winogron czerwonych m.in. Corvina, Rondinella, Sangiovese, Merlot i Molinara. Białymi winogronami są Garganega, Marcobona, Cortese, Moscato Bianco. Krzewy winorośli przycina się w klasyczny sposób, dzięki czemu można uzyskać większe zbiory (ok. 9 kg z jednego krzaka), a wino jest lepszej jakości. Inny sposób prowadzenia krzewów to tzw. pergola veronese, czyli kształtowanie krzewu tak, aby jego liście utworzyły „dach” wsparty na ukośnych podporach.
Lokalny klimat jest łagodny i umiarkowany ze względu na wpływ jeziora Garda. Zbiory winogron odbywają tu przez dwa miesiące (wrzesień i październik) i w tygodniu praca trwa nieustannie. Cały proces produkcji od wyciskania, poprzez fermentację, dojrzewanie, butelkowanie i sprzedaż odbywa się na jednym poziomie, co z logistycznego punktu widzenia jest bardzo praktyczne. Wino dojrzewa w stalowych kadziach i dębowych beczkach. Butelkowanie odbywa się maszynowo (3000 butelek na godzinę), a etykiety nakleja się ręcznie.
Sklep winny oferuje wszystkie rodzaje win, a podczas degustacji można poznać smak klasycznych win m.in. Valpolicelli, Amarone, Soave, czy Pinot Grigio.
Zapraszamy Państwa do Folwarku Stara Winiarnia na kolejne degustacje win i whisky. Zapraszamy też do zapoznania się na miejscu w Folwarku z naszą ofertą win.
W winiarskim okręgu Bardolino, dokładnie w winnicy ZENI, mieści się Muzeum Winiarstwa. Podzielone jest na kilka sekcji, a każda z nich to bogactwo eksponatów. Przed wejściem wyeksponowano m.in. dwukołowe wózki i pierwsze traktory, które wykorzystywano do prac w winnicach oraz zabytkowe wyciskarki do winogron.
Zwiedzanie muzeum zaczynamy od poglądowej ekspozycji przedstawiającej różne metody prowadzenia winorośli: jest tu m.in. jednoramienny i dwuramienny Guyot oraz popularna w tym regionie forma pergola veronese. W następnej sali oglądamy dawne urządzenia do oprysku. Widać, że już w dawnych czasach winogrodnicy przywiązywali dużą wagę do walki z chorobami winorośli. Kolejny zbiór eksponatów to kolekcja urządzeń ułatwiających pracę w winnicy: od prostych, ręcznych po coraz bardziej zautomatyzowane odszypułkowywarki. Jest też cały zestaw różnych urządzeń do ręcznego korkowania butelek.
Polecamy odwiedzenie tego ciekawego miejsca, gdzie zgromadzono tak wiele zabytkowych akcesoriów służących do produkcji wina. Można tu prześledzić jaką ewolucję przeszedł ten przemysł od końca XIX wieku do obecnych czasów.
Sama Winnica położona na malowniczych wzgórzach Na szlakach winnych podróży w regionie Veneto trafiliśmy na jedną z najwspanialszych winnic w tej okolicy – winnicę ZENI. z przepięknym widokiem na jezioro Garda – przyciąga nie tylko doskonałymi winami, ale jest też miejscem, gdzie promuje się kulturę picia wina i historię winiarstwa.
Kreatywność i pasja winiarska Gaetano Zeni jest dziś kultywowana przez jego dzieci Federica, Fausto i Elenę, którzy z powodzeniem rozwijają rodzinny biznes doskonale prosperujący już od ponad wieku.
Winnica oferuje niezwykle szeroki wachlarz win białych i czerwonych m.in. Soave, Costalago, Bardolino Classico, Custoza, Chiaretto i Prosecco.
Ze starannie wyselekcjonowanych winogron powstają tu słynne na całym świecie wina m.in. Amarone della Valpolicella, które dzięki technice suszenia winogron ma niepowtarzalny smak i wysoki potencjał starzenia.
Winnica Zeni przyciąga miłośników wina z całego świata i nieustannie tętni życiem. Raz po raz podjeżdżają samochody, a nawet całe autobusy turystów chcących spróbować słynnych włoskich win. Nie trzeba specjalnie umawiać się ani na degustację, ani na zwiedzanie muzeum wina – wszystko jest tak urządzone, że wystarczy wejść…
W sąsiedztwie muzeum wina znajduję się winiarnia i sala degustacyjna, gdzie każdy może bezpłatnie spróbować kilkunastu wybranych win białych i czerwonych. Po degustacji czas na zakupy, a że chętnych jest wielu, przy kasie tworzy się spora kolejka.
Ciekawą propozycją dla enoturystów jest galeria zapachów, którą winnica Zeni stworzyła jako pierwsza we Włoszech i zaprasza swoich gości do odkrywania zapachów i aromatów powstających w procesie produkcji wina.
Odbywają się tu również klasyczne degustacje organizowane w pięknych wnętrzach podziemnych piwnic w posiadłości Zeni. Tu na powierzchni 1400 metrów kwadratowych w dębowych beczkach dojrzewają najbardziej prestiżowe wina, a otoczenie z kamieni zapewnia stałą temperaturę i wilgotność powietrza. To nie tylko idealne warunki dla dojrzewania wina, ale i niepowtarzalny klimat podczas degustacji.
ZAPRASZAMY NA DEGUSTACJE WIN DO PIWNICZKI HRABIEGO w Folwarku Starej Winiarni!