Wino & blues…

img_7539aaa30 stycznia, g.18.00 – zapraszamy de specjalną degustację win poprzedzającą koncert zespołu LEVI  http://www.folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne_koncerty/pid/10828 (g.20.00, 30zł/os.)
Zakosztujmy prawdziwie „rasowych” win pochodzących głównie z rejonu BORDEAUX:
Quintet blanc – białe
Jasna suknia tego 100% sauvignon’a tańczy w rytmie zielonkawych połysków
To wino w nosie jest festiwalem nut egzotycznych owoców, cytrusów i białych kwiatów, które nadają mu tempo. W ustach pozwala odczuć harmonię i perfekcyjne połączenie smaków słodkich i kwaśnych.
Smakuje wyśmienicie z ostrygami, innymi owocami morza lub rybami, szczególnie prosto z grilla.
Szczep winorośli: sauvignon
Apelacja wina: Bordeaux Contrôlée
Zawartość alkoholu: 12 %
Temp. podawania: 8 – 10 º C

Quintet rosé – różowe
Jasnoróżowa suknia z jedwabistymi refleksami zapowiada wino lekkie i zwiewne.
Delikatne nuty czerwonych owoców pieszczą nos i usta smakosza pozostawiając uczucie doskonałego wyważenia. To wino szczęśliwie komponuje się z potrawami kojarzonymi z letnia kuchnią, lekką, pełną warzyw, sałatek a także z pizzą, tartą i oczywiście potrawami z grilla.
Szczep winorośli: merlot
Apelacja wina: Bordeaux Contrôlée
Zawartość alkoholu: 12,5 %
Temp. podawania: 8 – 10 º C

Château Faîteau – czerwone
Winnice Château Faîteau, usytuowane w La Liviniere, są uprawiane przez tą samą rodzinę od czterech pokoleń. Pasja i wiedza winiarska oraz poszanowanie dla ziemi, przekazywane z ojca na syna i uzupełniana o współczesną wiedzę enologiczną pozwalają obecnemu właścicielowi, Jean Michel Arnaud, tworzyć autentyczne wina, oddajace umiejętności czterech pokoleń winiarzy i charakter wyjątkowego terroir. Wydajność winnicy wynosi 60 hl wina z hektara. Wino było poddane 5-dniowej maceracji i fermentacji w kontrolowanej temperaturze 22 stopni. To nieskomplikowane, codzienne wino wyróżnia się rubinową barwą i zdecydowanym winnym aromatem z nutami czerwonych owoców; w ustach rześkie, soczyste, żywe, o lekkiej strukturze i pełnej owocowości. Pasuje do wędlin, sałatek, lżejszych dań mięsnych.
Alkohol: 13,5 %

Château Bordeneuve AOC Bordeaux 2010 – czerwone
Bordeaux pachnie maliną i czarną porzeczką, a nawet bzem. W smaku bardzo cierpkie, owocowe, pozostawia na języku delikatną goryczkę. Lepsze na pewno jak trochę postoi i się napowietrzy.
Alkohol: 14 %

ZAPRASZAMY!