Verum Cencibel Selección de Parcelas w Piwniczce Folwarku

Verum ma siedzibę w Tomelloso, prawie 200 km na południowy wschód od Madrytu, w regionie Castilla La Mancha, jednym z największych na świecie regionów produkujących wino. Będąc własnością rodziny Montero Lopez produkują wino od 1788 r. i zbierają entuzjastyczne recenzje krytyków i degustatorów. Verum Cencibel Selección de ParcelasWino Verum Cencibel Selección de Parcelas powstaje z gron pochodzących ze starych winnic odmiany Cencibel (Tempranillo) położonych na średniej wysokości 640 m npm, zebranych w optymalnym czasie dojrzewania.

Verum Cencibel Selección de Parcelas

Verum Cencibel Selección de Parcelas

Kraj: Hiszpania   Region: Castilla La Mancha     Producent: Verum Bodegas y Viñedos
Odmiana: Cencibel (Tempranillo)    Zaw. alk.: 13.5%

Fermentacja: w 24ºC odszypułkowanych winogron odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej o pojemności 10 000 litrów. Mieszane dojrzewanie: przez 3 miesiące w beczkach z francuskiego dębu drugiego napełnienia i 8 miesięcy w 4500-litrowych glinianych garnkach. Leżakowanie: przez co najmniej 6 miesięcy.

Zwraca uwagę wiśniowoczerwony kolor wina, w nosie bujne, dobrze zdefiniowane owocowe aromaty przypominające dojrzałe truskawki i śliwki, w towarzystwie subtelnych ziemistych reminiscencji opadłych liści i zarośli (tymianek i rozmaryn). Wykończenie przypominające dżem truskawkowy. W ustach ma strukturę, jest mięsiste i jednocześnie świeże, z nutami balsamicznymi. Wino łatwe do picia, świeże i z charakterem: do makaronów z sosem mięsnym, pizzy, białego mięsa, tłustych ryb (dorsz, tuńczyk, łosoś…), dobry partner serów dojrzewających.

Folwark Stara Winiarnia poleca dzieło, które firmuje Elias Montero Lopez – doceniany, „zasiedziały winiarz” z Verum 🙂 Zapraszamy do odwiedzin i degustacji!

Verum Cencibel Elias Montero Lopez