Vegaval Plata Tempranillo – czerwone, wytrawne wino z Hiszpanii

Vegaval Plata TempranilloVegaval Plata Tempranillo powstaje w hiszpańskim regionie La Mancha w winnicy Miguel Calatayud. Produkuje się tutaj głównie wina jednoszczepowe, wśród których dominują odmiany: Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Syrah. Z białych szczepów znajdziemy typowe dla tej części Hiszpanii: Airen, Macabeo oraz Verdejo.

Vegaval Plata Tempranillo

Region / Apelacja: Valdapeñas
Producent: Bodegas Miguel Calatayud
Styl: czerwone, wytrawne
Odmiana: Tempranillo
Winifikacja: fermentacja i maceracja w kontrolowanej temperaturze
Dojrzewanie: 6 miesięcy w kadzi stalowej

Vegaval Plata Tempranillo to łagodne wino, pełne aromatów jeżyn i innych owoców leśnych, ale z pikantną nutą i tanicznym finiszem. Polecane do grillowanych mięs, paelli i twardych serów.

Vegaval Plata Tempranillo

Miguel Calatayud był założycielem i prezesem firmy w latach 1920 – 1968. Jego przedsiębiorczy charakter i ciężka praca sprawiły, że powstawały tutaj wina pierwszej jakości, które do dzisiaj cieszą się uznaniem w całej Hiszpanii. Większość upraw jest rozlokowanych na stokach o lekkim nachyleniu i wysokości ok. 700 – 750 m n.p.m. o podłożu wapiennym. Region La Mancha, w którym zlokalizowana jest winnica ma charakter podzwrotnikowy kontynentalny. Cechuje się długim okresem nasłonecznienia i niewielkimi opadami, które sprzyjają wytworzeniu dojrzałych winogron o wysokiej zawartości cukru i dużej koncentracji aromatów.

Vegaval Plata Tempranillo

Folwark Stara Winiarnia zaprasza! Wino Vegaval Plata Tempranillo zagości na jednej z najbliższych degustacji 'napoju bogów’ – podczas WIELKIEJ MAJÓWKI w Folwarku! Oczywiście wina z naszej Piwniczki można zakupić – praktycznie o każdej porze doby 🙂
Vegaval Plata Tempranillo