Ramón Bilbao Crianza Rioja | Restauracja Folwark Stara Winiarnia

Ramón Bilbao Crianza Restauracja Folwark Stara Winiarnia

Podczas każdego łyku tego wyjątkowego wina, poczujesz historię regionu Rioja, bogactwo jego winnic i pasję winiarzy, którzy stworzyli to arcydzieło. Zapraszamy do Restauracji Folwark Stara Winiarnia, gdzie w Karcie Win warto odkryć Ramón Bilbao Crianza Rioja i docenić jego niezapomniany smak. Odkryć piękno hiszpańskiej tradycji winiarskiej!

Ramón Bilbao Crianza

Producent: Bodegas Ramón Bilbao
Apelacja: DOCa Rioja
Certyfikaty: Sustainability – Zrownoważony rozwój – certyfikat dla producenta , Vegan Friendly
Dojrzewanie: 14 miesięcy, dąb amerykański plus 8 miesięcy w butelce
Szczepy: tempranillo
Temperatura podania: 16–18°C
Zawartość % alkoholu: 14%

Uniwersalne wino wytrawne o wyraźnie owocowych aromatach harmonijnie połączonych z subtelnymi nutami wanilii i pieprzu. W ustach delikatne, krągłe i świeże, o długim, lekko przyprawowym posmaku.

Ramón Bilbao CrianzaBodegas Ramón Bilbao

Jedna z najważniejszych riojańskich winiarni zarządzana obecnie przez Rodolfo Bastidę, zajmującego również stanowisko głównego enologa. To za sprawą jego nowatorskiego podejścia powstają tu pełne owocu i świeżości wina, wśród których jest również Mirto, okrzyknięte w roku 2008 najlepszym czerwonym winem Hiszpanii podczas International Wine Challenge. W roku 2014 podczas International Wine & Spirit Competition w Londynie Winiarnia Ramón Bilbao została uznana za najlepszego producenta win w Hiszpanii.

Bodegas Ramón BilbaoRamón Bilbao Murga, założyciel winnicy, urodził się w 1876 roku w małym miasteczku Etxebarri. Lubił wyzwania i podróże, jego ulubioną lekturą była „W 80 dni dookoła świata” Juliusza Verne’a. Zachęcony przez wujka, który zajmuje się handlem winem i zbożem, w roku 1895 postanawia przenieść się do Anguciana, małej wioski położonej 5 km od Haro i rozpocząć działalność gospodarczą. Niestety w 1899 roku filoksera dosięga region w La Rioja; w ciągu 3 lat cała winnica zostaje utracona. Od 1914 roku Ramón mieszka w Haro z żoną i trójką dzieci. Tam otwiera magazyn zboża i kupuje ziemię przy drodze Casalarreina, gdzie zaczyna sadzić winnice. Lata 20. były naprawdę szczęśliwe – do magazynu zboża i posiadanych już winnic dołączyła w 1924 roku winiarnia przy Calle Cuevas de Haro, która podczas pierwszych zbiorów zebrała 124 857 kg (dokładnie 🙂 winogron. W 1926 roku w La Rioja utworzono la Denominación de Origen y el Consejo Regulador, która zajęła się klasyfikacją tutejszych win. W 1929 roku, zaledwie pięć lat po otwarciu winnicy, Ramón zmarł, powierzając marzenia swojemu synowi, Enrique Bilbao, które spełniają się do dziś w każdej butelce Ramón Bilbao i… czekają na Państwa odkrycie.

Bodegas Ramón Bilbao Bodegas Ramón Bilbao

Restauracja Folwark Stara Winiarnia zaprasza codziennie od 12:00 do 22:00 > https://folwarkstarawiniarnia.pl/restauracja