James Bryant Hill Zinfandel

James Bryant Hill Zinfandel Folwark Stara Winiarnia Mszana DolnaWinnice należące do Scheid Family Wines (firmę opisaliśmy przy okazji prezentacji wina Craftwork Zinfandel) znajdują się na środkowym wybrzeżu Kalifornii, jednym z najlepszych regionów winiarskich na świecie. James Bryant Hill Zinfandel produkowany jest w 100% z Zinfandel, które producent zbiera z własnych pól na Central Coast. Tutaj winogrona korzystają z chłodnej morskiej bryzy z zatoki Monterey, która pomaga wydłużyć czas dojrzewania, a tym samym podnieść koncentrację smaku w winie.

James Bryant Hill Zinfandel Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna

Kiedy winogrona docierają do winnicy świeże i zdrowe, są natychmiast odszypułkowane, zgniatane i fermentowane na stosunkowo gorąco w temperaturze około 30°C w stalowych kadziach. Skórki winogron są następnie pozostawiane z moszczem na okres do 14 dni, aby wydobyć jak najwięcej smaku, koloru i taniny. Wino jest następnie delikatnie tłoczone, po czym umieszczane w beczkach z amerykańskiego dębu. Ponieważ chcą tutaj zachować owocowy smak Zinfandel, stosują w 30% nowe beczki.

James Bryant Hill Zinfandel

Apelacja: AVA Central Coast Kraj: USA Region: California Producent: Scheid Family Wines Kolor: Czerwone Smak: Wytrawne Poj.: 0.75 Zaw. Alk. %: 14.5

James Bryant Hill Zinfandel Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna

Znakomity Zinfandel, którego 30% dojrzewało przez rok w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat oferuje nuty jeżyn, porzeczek i konfitury truskawkowej, wzbogacone akcentem wanilii i dębiny. W smaku jest gładkie i bardzo przyjazne. Soczysta owocowość, bogactwo nut wiśni i śliwki oraz miękka tanina. Świetne do makaronów, dań mięsnych i kozich serów. Wino serwujemy w temperaturze około 15-18°C.

James Bryant Hill Pinot Noir

JamesBryantHill_TastingNotes_NVZinfandel_MontereyCounty

James Bryant Hill

Kim był James Bryant Hill? Na początku gorączki złota przebył drogę z Bostonu do Kalifornii. James Bryant HillNie przyjechał ponoć w poszukiwaniu złota, ale aby uprawiać duże areały ziemi między rzeką Salinas a dzisiejszym miastem Salinas. Prawie 170 lat po zasianiu pierwszych nasion na tych samych polach uprawia się w sposób zrównoważony trzy najpopularniejsze odmiany winorośli w Kalifornii: Chardonnay, Pinot Noir i Zinfandel. Rezultatem są eleganckie, zbalansowane i pitne wina o dużej wartości w stosunku do ceny. Każdy, kto kocha wspaniałego Amarone, Primitivo i Ripasso, powinien w tych winach zasmakować!

Folwark Stara Winiarnia ZAPRASZA! Polecamy nasze cykliczne degustacje wina i whisky: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy

Wina z James Bryant Hill