Degustacja win argentyńskich w Bodega Atamisque

ARGENTYNA Bodega ATAMISQUE Mendoza Tupungato Klub Wina lubimywino.pl Folwark Stara WiniarniaBodega  Atamisque to 125 ha winnic położonych w winiarskim regionie Mendoza na wysokości 1.300 m n.p.m. Oprócz klasycznego Malbeca uprawia się tutaj inne odmiany: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah i Cabernet Franc. Miejscowe warunki klimatyczne pozwalają wydobyć z winogron ich najlepsze cechy. Bodega może pomieścić ok. 600 tys. litrów wina, z czego ok. 400 tys. litrów pochodzi z produkcji własnej, a reszta z winogron skupowanych z pobliskich, często 100-letnich winnic.

Wino fermentuje w stalowych kadziach, a następnie dojrzewa w nowych drewnianych beczkach z dębu francuskiego. Czas dojrzewania zależy od rodzaju wina i może trwać od 6 do 24 miesięcy. Wyjątkiem jest Chardonnay, który w proporcji 50/50 fermentuje i w stalowych kadziach i w drewnianych beczkach, a po zakończeniu fermentacji miesza się go i zostawia w stalowych zbiornikach, aby dojrzał. Takie Chardonnay jest lekkie, świeże i pozbawione słodko-maślanych aromatów, w przeciwieństwie do Chardonnay z Kalifornii, gdzie cały proces dojrzewania odbywa się w beczkach, co zabija podstawowe cechy tego wina.

Wina dojrzewające w beczkach określa się dodatkowo mianem Reserva (wino dojrzewało minimum 3 lata; z tego rok w beczce i 2 lata w butelce) lub Gran Reserva (wino dojrzewało minimum 5 lat; z tego 2 lata w beczce i 3 lata w butelce), jednak w Argentynie nie ma określonych zasad umieszczania na etykietach takich informacji.

Wizyta w winnicy nie może się obejść bez degustacji win. Javier proponuje trzy rodzaje: Chardonnay, Pinot Noir i Assemblage.

Chardonnay jest wyśmienite, rześkie, cytrusowe, słoneczne. Schłodzone smakuje doskonale w upalne popołudnie. Zachwycają się nim zwłaszcza turyści z USA, przyzwyczajeni do ciężkiego, beczkowego Chardonnay w wydaniu kalifornijskim. W Bodega Atamisque mówi się o nich „goście ABC” (Anything But Chardonnay) – wszystko tylko nie Chardonnay. Gdy jednak spróbują miejscowego Chardonnay, zmieniają zdanie.

Dolina Uco jest jedynym miejscem w regionie Mendoza, gdzie ze względu na dobre warunki klimatyczne (zimne noce) uprawia się szczep Pinot Noir. Wino jest lekkie, ma smak czereśni i porzeczek i cudowny malinowy kolor.

Na koniec Assemblage – flagowe wino z Bodega Atamisque. Słowo “Assemblage” oznacza “blend” w języku francuskim.

Wino jest prawie czarne, ziemiste, ciężkie. Pachnie jak ziemia po wiosennym deszczu i idealnie nadaje się do argentyńskich steków. Kompozycja wina to 50% Malbec, 25% Cabernet Sauvignon i 18% Merlot oraz 7% Petit Verdot. Wino jest starzone przez 16 miesięcy w nowych francuskich beczkach dębowych.

Bodega Atamisque oferuje wina w trzech seriach: Catalpa, Serbal i Atamisque.

Catalpa to wina klasy Premium produkowane z winogron uprawianych w San Jose i Tupungato (dolina Uco) na wysokości 1.300 m n.p.m. i starzone przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (6 miesięcy dla Chardonnay).

Seria win CATALPA to: Catalpa Assemblage, Catalpa Malbec, Catalpa Cabernet Sauvignon, Catalpa Pinot Noir, Catalpa Merlot, Catalpa Chardonnay

Serbal to seria win młodych i owocowych produkowanych z winogron pochodzących z winnic położonych w San Jose i Tupungato na wysokości 1300 m n.p.m.
Seria win SERBAL to:Serbal Assemblage, Serbal Malbec, Serbal Cabernet Franc, Serbal Pinot Noir, Serbal Rose, Serbal Viognier, Serbal Sauvignon Blanc, Serbal Chardonnay.

Atamisque to wina starzone w nowych beczkach z francuskiego dębu przez 14-16 miesięcy. Nazwa pochodzi od krzewu rosnącego w okolicach Bodegi na argentyńskiej pustyni.

Seria win ATAMISQUE to: Atamisque Assemblage, Atamisque Chardonnay, Atamisque Malbec, Atamisque Cabernet Sauvignon, Atamisque Petit Verdot.

Nie trzeba jednak jechać aż do Ameryki Południowej, aby spróbować win z Bodegi Atamisque – Folwark Stara Winiarnia prowadzi degustacje win z różnych stron świata, a dzięki kontaktom z najlepszymi dostawcami (jak m.in. firma Winoman z Krakowa) oferuje wyśmienite wina Catalpa-Malbec, Serbal-Cabernet Sauvignon, Assemblage, Chardonnay i wiele innych.