Bacaro Nero d’Avola – sycylijskie wino w Restauracji Folwark Stara Winiarnia

Winnica Cantine Cellaro, której początki datuje się na rok 1972, znajduje się w miejscowości Sambuca di Sicilia na południowo-zachodniej części Sycylii. Mamy tutaj dokonały terroir; bogatą, urodzajną powulkaniczną ziemię i południowy mikroklimat – od grudnia do lutego temperatura waha się od 12 do 18 °C, w pozostałych miesiącach od 19 do 30 °C (tego lata -niestety- przekraczała 40 stopni). Bacaro Nero d’Avola Karta Win Restauracja Folwark Stara Winiarnia

Przez cały rok panuje tu bardzo łagodny klimat; z jednej strony pasmo górskie o wysokości ponad 700 m n.p.m., z drugiej bliskość jeziora Arancio chronią winorośl przed zbyt wysoką temperaturą i nadmierną suszą. Winnice rozciągają się na wysokości od 300 do 600 metrów nad poziomem morza, występują tu głównie gleby kamieniste i wapienne, a uprawy obejmują przede wszystkim lokalne szczepy takie jak nero dAvola. Bacaro Nero d’Avola z tej winnicy znajdą Państwo w naszej restauracyjnej Karcie Win.

Bacaro Nero d’Avola

Producent: Fantini Group
Winiarnia: Cantina Cellaro
Apelacja: IGT Terre Siciliane
Certyfikaty: Vegan Friendly
Smak: wytrawne
Szczepy: nero d’avola
Temperatura: 16–18°C
Zawartość alkoholu: 13%

Doskonały przykład sycylijskiego wina z tak ważnej dla wyspy odmiany nero d’avola. Na jego wyraźny, świeży nos składają się aromaty wywołujące skojarzenia z czerwonym owocami i śliwkami wzbogacone o nuty kwiatowe i balsamiczne. Na podniebieniu rześkie i soczyste, o dobrej strukturze, wyraźnie zaznaczonej taniczności, średniej kwasowości oraz długim, pełnym czerwonego owocu, posmaku.

Bacaro Nero d’Avola Karta Win Restauracja Folwark Stara Winiarnia

Restauracja Folwark Stara Winiarnia zaprasza codziennie od 12:00 do 22:00; polecamy również cykliczne degustacje wina i whisky – doskonałe trunki z całego świata czekają na odkrycie!