Abbaye de Brully – nowe wina z Francji w Piwniczce Folwarku

Abbaye de Brully

Region Burgundii słynie z produkcji win, toteż Klub Wina Folwarku Stara Winiarnia nie omieszkał go już odwiedzić 🙂  Winnice ciągną się wąskim pasem od Dijon na północy po Lyon na południu, obejmując obszar ponad 45 000 hektarów. Powstają tu wina w różnych stylach. Jedynym wspólnym mianownikiem win czerwonych jest szczep pinot noir. Wśród białych taką rolę odgrywa chardonnay. Poza tym uprawia się tu gamay (czerwony) i aligoté, pinot blanc i sauvignon blanc (białe). Burgundia
Winiarstwo kwitło w Burgundii już za czasów rzymskich. Rozwinęło się wydatnie dzięki benedyktynom z założonego w 910 roku opactwa w Cluny oraz cystersom – z opactwa Citeaux, które powstało w roku 1098. Sławę burgundzkich win próbowano oczywiście wykorzystywać; w roku 1911 wprowadzono więc ustawy mające powstrzymać proceder podrabiania win i obniżania ich jakości. System nazw zastrzeżonych dla win z konkretnych regionów (A.O.C.), z poprawkami w zasadzie obowiązuje do dnia dzisiejszego.

Appellation d’origine contrôlée (AOC) – „kontrolowane oznaczenie pochodzenia” jest francuskim systemem certyfikacji przyznawanych regionom geograficznym, specjalizującym się w produkcji ściśle określonych, oznaczonych wyrobów spożywczych, m.in.: win, serów, masła. Certyfikaty wydaje Institut national de l’origine et de la qualité (INAO), mieszczący się w Paryżu i podległy Ministerstwu Rolnictwa.

We francuskich apelacjach winiarskich jej zasadami objęte są następujące zagadnienia:

  • tereny, na których wolno zakładać winnice;
  • rodzaje szczepów winorośli, które wolno uprawiać;
  • zasady nawożenia, przycinania i zbierania winogron;
  • ograniczenia co do maksymalnej wydajności winnic (w tonach winogron na hektar);
  • zasady komponowania mieszanek winogron stosowanych przy produkcji określonych rodzajów win (często z dokładnym określeniem udziału procentowego różnych szczepów w mieszance);
  • zasady winifikacji i dojrzewania wina;
  • zasady projektowania etykiet na butelki.

Wina, które spełniają powyższe kryteria, mogą być etykietowane napisem „Appellation XXX Contrôlée”, gdzie XXX to nazwa danej apelacji. Jest to zastrzeżona nazwa pochodzenia, obszar uprawniony do używania określonej nazwy, w którym stosuje się ściśle określone zasady produkcji.

Napis taki gwarantuje, że wino jest wyprodukowane zgodnie z zasadami danej apelacji, z winogron rzeczywiście pochodzących w całości z jej terenu, w określonym roku. Napis ten, wbrew rozpowszechnionym sądom, nie orzeka jednak o wysokich walorach smakowych wina, gdyż wina w ramach systemu apelacji nie są poddawane degustacji, lecz przechodzą jedynie kontrolę techniczną.

O walorach smakowych win francuskich orzeka dopiero system Cru, który jest tworzony zwykle przez samorządy winiarskie z danej apelacji. W ramach systemu Cru wino pochodzące z różnych winnic z terenu apelacji jest poddawane degustacji przez wybranych sędziów, którzy decydują o przyznaniu (lub nie) określonego Cru danej winnicy w danym roku. Wiele winnic nie decyduje się jednak na poddawanie swoich win degustacji w ramach systemu Cru i pozostaje poza nim.

Burgundia dzieli się winiarsko na następujące podregiony: Chablis, Côtes de Nuits, Côtes de Beaune, Côtes Chalonnaise, Mâconnais, Beaujolais.

W naszej Piwniczce możemy znaleźć wspaniałe czerwone i białe wina z winogron Pinor Noir, Chardonnay i Aligoté z winnicy Abbaye de Brully z podregionu Chablis.

Abbaye de Brully

Abbaye de Brully Bourgogne Pinot Noir

Abbaye de Brully Bourgogne Pinot Noir Francja lubimywino pl

Karmazynowa barwa cieszy oko, przechodząc w ciemny rubin. W nosie z początku aromaty owocowe (truskawki, wiśnie, czarne porzeczki, borówki), rozwijające się później w powidła, pieprz, leśne poszycie, nuty stajenne. Żywiołowe i dobrze zbudowane. Idealny balans między taninami a owocowością podkreśla pełne ciało wina.

Apelacja: AOC Bourgogne
Typ: wino czerwone
Smak: wytrawne
Szczepy: 100% pinot noir
Objętość: 0,75 l
Temperatura: 15–16°C

Abbaye de Brully Bourgogne Chardonnay

Abbaye de Brully Bourgogne Chardonnay Francja lubimywino pl

Złote wino o delikatnych zielonych refleksach. W nosie piękna kompozycja aromatów orzechów, z nutami miodu, masła, przypraw i słodkich kasztanów. Podawać do ryb, owoców morza, tart warzywnych.

Apelacja: AOC Bourgogne
Typ: wino białe
Smak: wytrawne
Szczepy: 100% chardonnay
Objętość: 0,75 l
Temperatura: 11–13°C

Abbaye de Brully Chablis

Abbaye de Brully Chablis Francja lubimywino pl

Nos bardzo świeży, ożywczy, nieco mineralny, emanuje aromatami zielonych jabłek, cytryn, poszycia leśnego i grzybów. W tle akcenty kwiatu lipy, mięty i akacji, a także lukrecji i świeżego siana. Sprężyste i soczyste na podniebieniu, o długiej końcówce, całość niezwykle gładka i delikatna. Podawać do szparagów, ryb i drobiu.

Apelacja: AOC Chablis
Typ: wino białe
Smak: wytrawne
Szczepy: 100% chardonnay
Objętość: 0,75 l
Temperatura: 11–13°C

Abbaye de Brully Bourgogne Aligoté

Abbaye de Brully Bourgogne Aligoté Francja lubimywino pl

Odświeżające wino o wyrazistej owocowości. Bladozłota barwa i kwiatowy bukiet (akacja) podbity nutami zielonego jabłka. Na podniebieniu soczyste, gładkie, pozostawia po sobie posmak orzechów laskowych. Aligoté to „trzecia” uprawa pod względem ważności w Burgundii, solidna, dająca wina owocowe, z nutami kwiatów i ziół. Podawać można je do grillowanych ryb i owoców morza, pieczonych ślimaków i kozich serów.

Apelacja: AOC Bourgogne
Typ: wino białe
Smak: wytrawne
Szczepy: aligoté
Objętość: 0,75 l
Temperatura: 11–13°C

Folwark Stara Winiarnia

Folwark Stara Winiarnia proponuje Państwu zapoznanie się z niepowtarzalnym aromatem i smakiem wina i whisky przy okazji organizowanych cyklicznie degustacji tematycznych. Działający prężnie Klub Wina zaprasza do zapoznania się z harmonogramem imprez na naszej stronie: folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy.

Nasza oferta obejmuje m.in.:
– Degustacje sommelierskie w Starej Winiarni
– Degustacje Romantyczne – dla Zakochanych
– Degustacje połączone z uroczystą kolacją
– Degustacje win i whisky oferowanych na wesela, konferencje i inne uroczystości
– Szkolenia winiarskie w ramach wizyt zawodoznawczych.

Szczególnie polecamy kameralne degustacje w wąskim, kilkuosobowym gronie. Winne degustacje mogą być wzbogacone o elementy warsztatów winiarskich np. z omówieniem zasad produkcji, doboru gatunków, regiony świata a rodzaje win itd. Można zamówić degustację win, której tematem wiodącym będą wybrane z poniższej listy:
– Jak powstaje wino czerwone?
– Jak powstaje wino białe?
– Wina beczkowe o co z ta beczką chodzi i czy wszystkie wina nadają się na dojrzewanie w beczce?
– Dobór wina do potraw
– Wina inwestycyjne – czy warto?
– Czy Zielona Góra jest kolebką polskiego winiarstwa?
– Jak degustować wino, aby wydobyć z niego wszystkie walory?
– Jak zamawiać wino w restauracji?
– Czy założenie winnicy to dobry biznes?
– Gatunki winorośli uprawiane w Polskich winnicach
– 12 miesięcy w winnicy
– Winnice i regiony winiarskie Nowej Zelandii
– Winnice i regiony winiarskie Argentyny
– Burgundia – kolebka Pinot Noir – Chardonnay

ZAPRASZAMY!