Wino w Nowym Jorku? Klub Wina odwiedził winiarnię na Brooklynie!

Większości z nas wino produkowane w Stanach Zjednoczonych głównie kojarzy się z Kalifornią. Tymczasem winogrona uprawia się we wszystkich 51 stanach – nawet na najzimniejszej Alasce i najbardziej gorących Bahamach!

Klub Wina w Nowym JorkuStan Nowy Jork jest obecnie drugim największym producentem wina w Stanach Zjednoczonych (za Kalifornią i przed stanem Waszyngton, chociaż w niektórych rankingach widnieje na trzecim miejscu) – prawie 1 000 (TYSIĄC!) winnic daje tutaj łącznie 150.000 ton winogron rocznie. Dwa największe regiony winiarskie – Finger Lakes i Long Island – są tak od siebie różne, jak Burgundia i Bordeaux. Finger Lakes leży w północnej części stanu; fizycznie przypomina winnice wzdłuż Renu. Dzięki temu, że okoliczne duże jeziora łagodzą chłodny klimat, tutejsze Rieslingi rywalizują o miano najlepszych na świecie. Równie dobrą renomą cieszą się wina musujące i wina szczepu Cabernet Franc. Z kolei morski klimat wschodniej Long Island zapewnia idealne warunki dla Merlot i innych klasycznych odmian czerwonych winogron, jak i równie dobrych Chardonnay.

Klub Wina odwiedził miejską winiarnię na Brooklynie i degustował lokalnie wytwarzane wino.

W trakcie pobytu w mieście Nowy Jork mieliśmy okazję spędzić wieczór z degustacją w miejskiej winiarni Brooklyn Winery, która znajduje się w samym sercu Williamsburga, jednej z najbardziej tętniących życiem dzielnic Brooklynu.

Winiarnia Brooklyn Winery

Ta winiarnia produkuje własne wina lokalne z winogron pochodzących z całego stanu Nowy Jork.

Winiarnia Brooklyn Winery

Jak dowiedzieliśmy się podczas degustacji, winiarnia została otwarta przez dwóch przyjaciół i pasjonatów wina, którzy kilka lat temu postanowili rzucić dotychczasową pracę i poświęcić się w stu procentach produkcji własnego wina. Wybrali Brooklyn ze względu na praktycznie kompletny brak lokali oferujących wino w tej okolicy i obsesję nowojorczyków na punkcie wszystkiego, co lokalne 🙂

Winiarnia Brooklyn Winery

W trakcie degustacji mieliśmy okazję spróbować dwóch win białych z winogron z regionu Finger Lakes i wina czerwonego z mieszanki winogron z regionu Long Island. Oprócz samych win, bardzo przypadły nam do gustu proponowane połączenia z różnymi rodzajami serów: wino nadawało im inny smak i charakter.

Całość zdecydowanie do powtórzenia w domu!