Wino na wesele – POLECAMY napój bogów!

Wino na wesele? TAK!

Wino na przyjęciu weselnym będzie z całą pewnością uzupełnieniem dobrej zabawy i  nobilitacją w oczach Gości celebrujących ten wyjątkowy dzień. Również ze względu na zmianę przyzwyczajeń Polaków (coraz więcej osób sięga po wino i piwo, coraz mniej po wódkę) na suto zastawionych weselnych stołach szlachetny „napój bogów” gości coraz częściej. Błogosławieństwo, radość życia… to atrybuty wina kojarzące się ze szczęściem i powodzeniem, czego przecież zawsze życzymy młodej parze:)

Jakie wino na wesele?

Na pierwszy rzut idzie wino musujące; kieliszek, którym witamy gości jest istotnym, pierwszym wrażeniem naszych Gości o weselu. Oferowane zwykle w wersji białej lub różowej – polecamy hiszpańską cavę, włoskie prosecco lub francuski szampan… O odpowiednie schłodzenie przed podaniem dbają kelnerzy – zimne wino musujące doskonale orzeźwia i zdecydowanie lepiej smakuje. Podane na początku spotkania powinno być w wersji wytrawnej extra brut lub lekko wytrawnej brut. Do deserów czy na koniec posiłku możemy także serwować słodkie wino musujące.

Wino na wesele Folwark Stara Winiarnia

Polacy w 90% piją wina półsłodkie lub półwytrawne, samoczynnie te wina klasyfikujemy do win stołowych o małej kwasowości, czyli dla Polaka pijalnych i akceptowalnych 🙂 Możemy więc założyć, że podanie takich trunków będzie dobrym, „bezpiecznym” wyborem, z korzyścią również dla naszej kieszeni. Dla koneserów, którzy mogą znaleźć się pośród naszych Gości, zawsze doradzamy, by na stole pozostawić kilka butelek wyselekcjonowanych, ortodoksyjnie wytrawnych. Kolorystyka? Najbezpieczniej wybrać tzw. złoty środek: udostępnijmy naszym Gościom w 50% wina białe i w 50% wina czerwone – nie narzucając swoich gustów zdajemy się na wybór współbiesiadujących. Ilość? Można przyjąć, że wino będzie dodatkiem do innych alkoholi, więc rozsądne proporcje to 30-40 butelek na 100 osób.

Wino może być serwowane do obiadu – z butelki oczywiście – tutaj częściej będzie pasować chardonnay i wina czerwone. Ze względu na fakt, iż wina występują w bardzo różnych stylach, łączeniem ich z jedzeniem powinien zajmować się sommelier lub inna doświadczona osoba – tutaj polecamy swoje usługi 🙂 Wina podstawowe – stołowe ustawiamy na stole alkoholowym w sugerowanych powyżej proporcjach, do samodzielnego wyboru. Polecane szczepy wśród lekkich win to merlot (czerwone) i sauvignon blanc (białe).

Ważne! Większość białych win określanych jako „codzienne” powinna być wypita w ciągu maksymalnie dwóch – trzech lat od zabutelkowania, a czerwonych – siedmiu, stąd przy zakupie warto przyglądać się etykietom 🙂

Butelka dobrego wina w odpowiednim, okolicznościowym opakowaniu, może być również świetnym pomysłem na prezent dla naszych Gości – konsumowane w domowym zaciszu pozwoli przywrócić wspomnienie tego wyjątkowego dnia!

Wino na wesele Folwark Stara Winiarnia