Speri Ripasso Valpolicella – Folwark Stara Winiarnia poleca!

Rodzina SPERI mówi o swojej rodzinnej firmie, że jest „blendem” cudu natury, wieków doświadczenia w tworzeniu wina oraz wielkiej pasji człowieka, który to wszystko spina… Ta rodzinna, dziś znana na całym świecie winiarnia, została założona w pierwszej połowie XIX wieku. Od tej pory, stale powiększając swój areał upraw i poprawiając jakość produkowanych win, w pełni świadomie z pokolenia na pokolenie kontynuuje koncepcję kompleksowego, rodzinnego  zarządzania – od uprawy winorośli, przez tworzenie wina, aż po jego sprzedaż i marketing.

Speri Ripasso Valpolicella

Na półki naszej winnej Piwniczki trafiło wytrawne, czerwone włoskie wino:

Speri Ripasso Valpolicella

Kraj: Włochy    Region: Veneto     Producent: Speri
Apelacja: DOC Valpolicella Classico Superiore    Zaw. Alk. : 13.5%

Wino skomponowane ze szczepów typowych dla regionu Valpolicella: Corvina Veronese, Rondinella i Molinara z niewielkim dodatkiem innych szczepów endemicznych. Wino refermentowane tradycyjną, lokalną metodą „Ripassare”. Leżakuje 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie odpoczywa w butelce. Ripasso Speri zachwyca rubinowo-czerwoną barwą, aromatami czerwonych owoców, nutką pieprzu i kakao. Wino doskonale zbalansowane z miękkimi i krągłymi taninami. Długie i pełne.

Speri Ripasso Valpolicella

SPERI

Rodzina Speri, jak kiedyś, tak i dzisiaj produkuje znakomite wina z winogron pochodzących wyłącznie z własnych winnic, zlokalizowanych w najlepszych częściach apelacji Valpolicella Classico. Łączna powierzchnia tych winnic to ok. 60 hektarów. Po to, aby wyrazić najlepsze cechy win produkowanych w tej winnicy, każda z pojedynczych działek znajdujących się w innych subregionach, produkuje swoje własne wino. Pozwala to na przekazanie charakterystycznego stylu każdego z nich, nawiązującego do mikroklimatu oraz typu gleby, na której rośnie winorośl, z której te wina powstają. Dowodem na to są wina, które biorą swoje nazwy od Crus (poszczególnych winnic). Monte St. Urbano (Valpolicella Classico Superiore, Amarone), La Roggia czy La Roverina.

Rodzina podkreśla z dumą, że będąc rolnikami od pokoleń, potrafią jak nikt zrozumieć istotę współistnienia natury i człowieka. Dowodem na najwyższą jakość produktów Speri jest produkcja sztandarowych win tylko w najlepszych rocznikach. Wina Speri otrzymują najwyższe noty i medale na światowych wystawach, targach i konkursach winiarskich.

Speri

AMARONE a Valpolicella Ripasso

Amarone nie jest tanie; proces produkcji jest po prostu kosztowny. Dobrze jest więc niczego nie marnować i zrobić coś z pozostałymi po fermentacji skórkami. Zwykle trafiają na kompost albo przechodzą destylację i stałją się grapą – powstaje wtedy Grappa di Amarone.

Ale skórki mogą być też kluczowym elementem wykorzystywanym… w produkcji wina; powstaje wtedy Valpolicella Ripasso. Termin ripasso oznacza bowiem w wolnym tłumaczeniu „ponownie przepuszczane”. Najpierw robi się zwykłą Valpolicellę, natępnie powstaje Amarone. Kiedy fermentacja się kończy zlewa się ją znad skórek i osadu. Do kadzi z pozostałościami wlewa się Valpolicellę. Dzięki cukrowi zawartemu w skórkach po Amarone wino przechodzi drugą, dość krótką, 10 dniową fermentację. Na koniec można dodać do 15% Amarone, aby wzmóc charakter 🙂 Tak powstałe wino trafia do starzenia, które musi trwać minimum rok. Często w tym celu stosuje się beczki z nowego dębu. Efekt: wino świeże, ale ze śladami bogactwa i złożoności Amarone.

Restauracja, Winiarnia, ***Hotel – Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza! Folwark Stara Winiarnia