Nowe wina w Piwniczce Folwarku – Italia
Sielskie południe Włoch – bajkowe domki trulli, podwodne groty, na każdym kroku oliwki i winnice. Świetny klimat dla uprawy winorośli plus pasja ludzi i wielopokoleniowe rodzinne tradycje. W sercu Murgii (Bari) na obszarze ponad 50 ha, na wysokości 300-400m n.p.m. znajduje się Winnica Giuliani.
Rodzinna firma ma pełen wpływ na wszystkie etapy produkcji wina.
“I sapori e i profumi della Murgia, sono racchiusi nei nostri vini… ogni sorso è un sorso della nostra terra.” („Smaki i aromaty Murgii są zamknięte w naszych winach … każdy łyk jest łykiem naszej ziemi.”).
Stąd pochodzą butelki Petrizza Primitivo (2015), które zagościło w naszej Piwniczce 🙂 Winogrona ręcznie zebrane i wyselekcjonowane rosły na 11-letnich krzewach – powstało delikatne i wszechstronne Primitivo di Gioia del Colle, ustrukturyzowane i świeże o smaku pełnym i zrównoważonym, wino aksamitne, rubinowe z fioletowymi refleksami, z nutą jeżyny, czereśni i śliwek. Doskonała równowaga kwasowości i słodyczy.
Agricola F.lli Degani to firma rodzinna, założona w 1900 roku. Wtedy to w jej posiadłościach na malowniczych wzgórzach wokół Werony, 120-180 metrów nad poziomem morza, zostały posadzone pierwsze winorośle. Valpolicella Superiore Ripasso „Cicilio” Degani (2015) zagościło w naszej Piwniczce : szczepy: Corvina 40%, Rondinella 30%, Corvinone 25% i inne 5%
Szczególne warunki metody Ripasso, weneckiej techniki podrasowania lżejszego lokalnego wina charakterem wielkiego Amarone, oraz leżakowanie przez 24 miesiące w małych francuskich dębowych beczkach, wzmacniają strukturę wina, nadając mu rubinowo czerwoną barwę i utrzymując w niezmienionej świeżości. Pasuje do wszystkich mięs, zarówno grillowanych i duszonych, jak i dojrzałych i sfermentowanych serów.
ZAPRASZAMY NA DEGUSTACJE!