
Linton Park Red Rhino Pinotage oraz Linton Park Red Rhino Shiraz
Majestatyczna góra Groenberg góruje nad posiadłością Linton Park Wine Estate, która znajduje się kilka minut drogi od uroczego, rustykalnego miasteczka Wellington w prowincji Western Cape w RPA. Stąd pochodzą dwa nowe wina, które na dobre zagościły w Piwniczce Folwarku: Linton Park Red Rhino Pinotage oraz Linton Park Red Rhino Shiraz.
![]() |
![]() |
Wszystko rozpoczęło się dawno, dawno temu – w 1699 roku na farmie De Slange Rivier, nazwanej na cześć krętego strumienia Snake River lub Slange Rivier, który wciąż spływa w dół góry Groenberg. Winnice położone są na wysokości ok. 500 m n.p.m. – obfita ilość opadów, żyzna gleba i niższe temperatury powodują, że jest to teren bardziej zielony niż okolica i… powstają tutaj wina skoncentrowane, podkreślane akcentami beczkowymi zarówno dębu francuskiego jak i amerykańskiego.
Skąd wziął się nosorożec na etykiecie serii Red Rhino? Marka narodziła się ze współpracy pomiędzy winnicą Linton Park a stowarzyszeniem „Save the rhino”. Otóż 10% dochodu ze sprzedaży win z serii jest przekazywane na rzecz ochrony afrykańskiego czarnego nosorożca, zwierzęcia zagrożonego wyginięciem.
Linton Park Red Rhino Pinotage
Kraj: RPA
Odmiana : 100% Pinotage
Producent: Linton Park Wines, Wellington
Winiarz: JG Auret
Czerwone wino wytrawne, lekkie, owocowe, zaw. alk. 14%
Całkowita kwasowość 5,5 g/l
Cukier resztkowy 4,6 g/l
Przed Państwem wino średnio treściwe, soczyste czerwone wino z subtelnymi aromatami maliny, morwy i truskawki. Dojrzałość, czystość, soczystość, głębia i złożoność na podniebieniu. Smaki są świeże, ale ulotne, z szybkim finiszem.
Winogrona są zbierane ręcznie, odszypułkowane, miażdżone i prasowane przed poddaniem kontrolowanej zimnej fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino jest stabilizowane, filtrowane, a następnie butelkowane do lekkich butelek o pojemności 350 g. Wspaniale komponuje się z pizzą, czerwonym mięsem, pasuje do sushi i lekko pikantnej kuchni. Podawane powinno być schłodzone.
Linton Park Red Rhino Shiraz
Alkohol 14,5%
Całkowita kwasowość 5,9 g/l
Cukier resztkowy 4,7 g/l
100% Shiraz. Po zbiorze winogrona są poddawane winifikacji wyłącznie w stalowych kadziach, aby zachować zapach owoców i zmaksymalizować ich ekspresję odmianową.
Na pierwszy rzut oka barwa jest intensywnie rubinowa, zdefiniowany przez owocowy profil zapachowy truskawek, czerwonych jagód i malin, z pikantnym i prażonym tłem przypominającym cynamon i kakao. Na podniebieniu pokazuje wyraźną świeżą cechę, umieszczoną na strukturalnym i miękkim ciele. Zamyka się bardzo trwałym, owocowym finiszem. Najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, to świetny towarzysz czerwonego mięsa, makaronów oraz dań pikantnych.
POLECAMY! Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza do odwiedzin – w naszej ofercie wina z całego świata, a przede wszystkim wielce interesujące, cykliczne spotkania degustacyjne!