Tokaj Furmint – wino miesiąca Restauracji Folwark Stara Winiarnia

Megyer Tokaj to jedna z dwóch dużych winnic, które obecnie należą do francuza, Jeana-Louisa Laborde (właściciela marek Chateau Clinet, Pomerol), położonych na północ od miasta Sárospatak, w północno-wschodnich Węgrzech. W kadziach stalowych powstają tu lekkie wina butelkowane jako Megyer i Château Megyer. Półsłodki tokaj z tej winnicy będzie w kwietniu winem miesiąca Restauracji Folwark Stara Winiarnia.

Historia uprawy winorośli w tokajskim regionie winiarskim liczy sobie około tysiąca lat. O wspaniałym smaku tutejszych win decydują łagodny i ciepły klimat, urodzajne wulkaniczne gleby oraz unikatowy skład pleśni w piwnicach winnych. Wśród odmian dominuje tutaj biały szczep winnej latorośli – właśnie Furmint.

Tokaj Furmint

Megyer Tokaj Furmint Semi Sweet to świeże, owocowe i pełne wdzięku wino węgierskie z regionu Tokaj, wykonane z całkowicie dojrzałych winogron odmiany Furmint. W trakcie procesu starzenia wydobywa się z tego wina charakterystyczne smaki, różnorodność, zawartość alkoholu i kwasowość, zapewniając wyśmienity balans między nosem a podniebieniem. To przykład naturalnego, owocowego, czystego wina, w którym wyczujemy dużo aromatów cytrusów i limonki.

Tokaj Furmint

Restauracja Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza codziennie od 12:00 do 22:00 – Mszana Dolna, Ogrodowa 2 🙂