Odkrywamy wino porto – wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Dolina rzeki  Douro (nazwa w Portugalii, wym. [ˈdoɾu]; od łac. Durius, w Hiszpanii – Duero, wym. [ˈdweɾo] zaczyna się w miejscowości Barqueiros, około 70 kilometrów na wschód od miasta Porto na wybrzeżu i biegnie na wschód do granicy z Hiszpanią. Pielgrzymują tutaj nie tylko miłośnicy najsłynniejszego portugalskiego wina, czyli porto, ale również fani spokoju, małych miasteczek  i przepięknych widoków.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Region demarkacyjny rzeki Douro (Região Demarcada do Douro) ma powierzchnię ok. 250 tys. hektarów i obejmuje dolinę rzeki Douro oraz jej dopływy. Jest jednym z najstarszych wyznaczonych i chronionych regionów winiarskich na świecie, zaraz po Tokaj-Hegyalja na Węgrzech (1730) i Chianti w Toskanii (rok 1716) – został utworzony w 1756 roku. Jego fragment w górnym odcinku rzeki, Região Vinhateira do Alto Douro, od roku 2001 znajduje się na liście UNESCO.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Region jest podzielony na trzy strefy:

  • Baixo (niższa) Corgo – rejon zachodni, ciągnący się od rzeki Corgo, z miasteczkiem Peso da Régua w centrum, o największej ilości opadów i najniższej średniej temperaturze. Winorośle tutaj rosnące są używane główne do produkcji win stołowych;  porto rodzaju ruby i tawny.
  • Cima (wyższa) Corgo, z centrum w miasteczku Pinhão. Występuje tutaj mniej opadów, a średnie temperatury powietrza się wyższe, niż w Baixo Corgo. Winorośle tutaj charakteryzują się lepszą jakością i są wykorzystywane główne do win porto rodzaju vintage, reserve, datowanych tawny i Late Bottled Vintage. Powstaje tutaj około połowy win Douro.
  • Douro Superior – najbardziej na wschód położona cześć regionu Douro, która ciągnie się, aż do granicy hiszpańskiej. Klimat jest tu najsroższy, najbardziej kontynentalny, zimy chłodniejsze, lata bardziej gorące i suche. Powstaje tu 20% całej produkcji regionu.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Członkowie Klubu Wina Folwarku Starej Winiarni odwiedzili pod koniec listopada b.r. producenta Quinta do Bomfim w Pinhão. Słowem Quinta (lub czasem skrótem Qta) nazywa się lokalne gospodarstwa z winnicami, w których produkuje się porto.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Podczas naszej wizyty dowiedzieliśmy się jak wyglądają poszczególne etapy produkcji porto. Winobranie, po portugalsku vindima, rozpoczyna pod koniec września lub na początku października.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Zebrane grona są oddzielane od liści i ogonków i miażdżone w zbiornikach (tzw. lagares). Niegdyś były one udeptywane gołymi stopami, jednak obecnie ludzi zastąpiły maszyny.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

W czasie tzw. fermentacji burzliwej (trwającej kilka dni, do czasu, gdy poziom alkoholu osiągnie ok. 7 procent) drożdże przetwarzają cukier na alkohol, a ze skórek winogron uwalniane są barwniki i taniny  Następnie dodawany jest (w proporcji 1:4) neutralny spirytus winny (aguardente) o mocy ok. 77%, w wyniku czego powstaje wino o zawartości alkoholu około 18-20 procent. Pozwala to zatrzymać proces fermentacji, zachowując jednocześnie naturalny cukier z winogron.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Tak przygotowane wino przez zimę leżakuje w Quintus, na wiosnę jest transportowane do piwnic w Vila Nova de Gaia (zwanego przez tubylców Gaia), które wchodzi w skład zespołu Grande Porto. Kiedyś służyły temu specjalne łodzie z płaskim dnem (barcos rabelos), które do dzisiaj są symbolem miasta Porto.

Dolina Douro License to use Creative Commons Zero - CC0

Obecnie wino jest przewożone drogą lądową. Niektóre porto dojrzewają w butelkach; w zależności od tego, czy wino dojrzewa w beczce, czy w butelce, powstają różne style porto.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

W degustacji, w której braliśmy udział w Quinta do Bomfim w Pinhão, mieliśmy do wyboru trzy rodzaje porto lub…  wino 🙂

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w PortugaliiOdkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w PortugaliiOdkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Po degustacji i zwiedzaniu wybraliśmy się na spacer pomiędzy winnicami w górę doliny. Po drodze obserwowaliśmy jak tworzone są nowe tarasy pod uprawę winorośli i jak dawne tarasy, na których już nie uprawia się winorośli, porastają drzewa oliwne. Tarasy te powstają ze względu na nachylenie terenu; ich celem jest zapobieganie osuwania się ziemi.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w PortugaliiOdkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w PortugaliiOdkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Porto

Porto (port, port wine, portwajn) to wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro (hiszp. Duero) na północy kraju, w jej środkowym biegu. Porto zazwyczaj jest winem słodkim lub półsłodkim. W zależności od odmiany ma ono barwę od ciemnoczerwonej (prawie brunatnej) do słomkowej. Wspólny dla wszystkich rodzajów porto jest mocny aromat wanilii, dębu i korzenny posmak.

Porto jest wytwarzane z mieszanki lokalnych portugalskich odmian winorośli, takich jak Tinto Roriz (znany w Hiszpanii jako Tempranillo), Tinto Cao, Tinto Barrocca, Touriga Nacional i Touriga Francesca w przypadku porto czerwonego oraz białych odmian, takich jak Malvasia i Rabigato w przypadku porto białego.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Barwa, jakość i poziom cukru w winie jest pośrednio określana przez podanie typu porto na etykiecie butelki:

  • Vinho do Porto Tawny – jest to najważniejsza odmiana dojrzewająca w beczkach. Leżakuje od 8 do 12 lat, a przed butelkowaniem jest filtrowana. Jest kupażem kilku roczników, które charakteryzują się różnym stopniem dojrzałości, zapachem i intensywnością barwy. Porto Tawny przechowuje się w wielkich dębowych kadziach, w których następuje powolna oksydacja wina. Po kilku latach wino jest rozlewane do mniejszych beczek o pojemności 500-600 litrów, w których to wino nabiera aromatów i smaków. W gatunku Tawny wyróżnia się kilka odmian wina porto:
    • Porto Tawny – najniższe jakościowo wino, które w beczkach jest przechowywane 3 lata.
    • Tawny Reserva – leżakuje w beczkach minimum 7 lat, charakteryzuje się zdecydowanie lepszym smakiem, niż Porto Tawny.
    • Tawny ze wskazaniem wieku (tzw. Indicação de Idade) – dostępne jest ono w czterech rodzajach: 10-letnie, 20-letnie, 30-letnie i 40-letnie. Każdy kolejny rocznik ma coraz mniej owocowy aromat na rzecz bardziej wyrazistego aromatu suszonych owoców i korzeni.
    • Tawny Colheita – jest to rodzaj wina ze wskazaniem daty zbioru (Dated Port) – wino pochodzące z określonego rocznika, niekupażowane, co najmniej 7-letnie. Zwykle tak nazywa się wina datowane z gorszych roczników, gdy poziom cukru zależy w istotnym stopniu od rocznika. Dated Port jest zazwyczaj butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach i dalej dojrzewa w butelkach.
  • Vinho do Porto Ruby – odmiana wina porto, kupażowana z przynajmniej jednorocznych win w wielkich, dębowych beczkach (o pojemności około 20.000 litrów). Po okresie dojrzewania 3-6 lat jest rozlewane do butelek bez filtrowania. W tej odmianie wyróżnią się:
    • Porto Ruby – najpopularniejszy rodzaj porto, charakteryzujący się świeżością, słodkością oraz owocowym aromatem. Przeznaczona do szybkiego spożycia.
    • Ruby Reserva – gatunek porto Ruby uzyskiwany z kupażowania różnych roczników (najczęściej 5- lub 7-letnich), lepszy jakościowo.
  • Vintage Porto (VP) – wino pochodzące wyłącznie z absolutnie najlepszych roczników (rok określany mianem vintage zdarza się średnio dwa do trzech razy na dekadę), butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach. Nie pije się go nigdy zaraz po wypuszczeniu na rynek, lecz przeznacza do długotrwałego (nawet powyżej 50 lat) dojrzewania w butelkach.
  • Late Bottled Vintage (LBV) – wino pochodzące z lepszych roczników i dłużej dojrzewające w beczkach, tj. minimum 4 lata, a średnio 5 lat. Ze względu na długie leżakowanie w beczkach posiada zwykle lepiej rozwinięty bukiet i jest wytrawniejsze od Vintage z tego samego roku (podobnie jak to jest z Tawny w porównaniu z Ruby). Tańszą odmianą tego wina jest Late Bottled Non Vintage (LBNV), które w odróżnieniu od LBV jest kupażowane.
  • Vinho do Porto Branco – to porto białe. Charakteryzuje się ono złotą barwą oraz kwiatowym aromatem. W zależności od sposobu produkcji porto branco ma różny poziom słodkości – od bardzo słodkiego do wytrawnego:
    • Leve Seco – porto białe lekko wytrawne, które dojrzewa w beczkach dębowych 5-10 lat, ma ok. 16,5% alkoholu.
    • Lagrima – najsłodszy rodzaj białego porto, starzeje się w beczkach do 5 lat. Doskonale komponuje się z tonikiem.
  • Garrafeira – jest to bardzo rzadka odmiana porto beczkowanego, która jest wytwarzana z jednego zbioru. Starzeje się w drewnianych beczkach 3-6 lat, po czym jest zlewane do szklanych gąsiorów, w których starzeje się przez kolejne lata.
  • Porto Rose – najnowszy gatunek porto. Jego proces produkcji podobny jest do Vinho do Porto Ruby, z tą różnicą, że w procesie fermentacji skórki wyjmowane są z moszczem, zanim sok zmieni kolor na całkiem czerwony. Dzięki temu uzyskuje się przyjemną różową barwę, stąd też nazwa porto różowe. Ma ono bardzo orzeźwiający smak z wyraźnymi nutami owoców wiśni, malin i truskawek.

Odkrywamy wino Porto - wycieczka do doliny rzeki Douro w Portugalii

Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza! Polecamy szczególnie kameralne degustacje win z całego świata – zawsze aktualny imprezariusz dostępny jest na naszej stronie https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy.