Na winnym szlaku – Klub Wina na Sardynii

Sardynia wino ItaliaW poszukiwaniu winnych klimatów tym razem wybraliśmy się na Sardynię. Padło na południową część wyspy a konkretnie miasto Cagliari, gdzie znajduje się lotnisko. Oprócz słońca, Sardynia kojarzyła się nam również z winem i oczywiście włoską kuchnią. Ze względu na ograniczony czas postanowiliśmy wybrać się na degustację tylko do jednej winnicy, oddalonej o niecałą godzinę drogi samochodem na zachód od Cagliari.

Sardynia jest najbardziej znana z wina czerwonego wytwarzanego z winogron Cannonau i Carignano, a także wina białego z Vermentino. Do innych odmian uprawianych na wyspie należą Bovale (Bobal), Monica, Malvasia Bianca, Moscato, Nasco i Nuragus. Wina z okolic regionu Cagliari rozwinęły się ze względu na specyfikę rejonu taką jak godziny nasłonecznienia czy lokalizacja winnic od wybrzeża po bardziej górzyste tereny.

Sardynia winnice Klub Wina

Podczas degustacji próbowaliśmy trzy wina z odmiany Cannonau i jedno Vermentino.

Cannonau to sardyńska nazwa odmiany czerwonego wina znanej w Hiszpanii jako Garnacha, a we Francji jako Grenache. Cannonau dojrzewa późno i najlepiej nadaje się do gorących i suchych warunków. Charakteryzuje się średnią zawartością alkoholu, delikatną kwasowością i aromatami czerwonych owoców. Może być produkowane jako wino jednogatunkowe lub mieszane z innymi odmianami.

Sardynia wino Cannonau i Vermentino

Białe wino Vermentino jest uprawiane w różnych miejscach w Europie, przede wszystkim w północno-zachodnich Włoszech, południowej Francji oraz na Korsyce i Sardynii. W zależności od regionu występuje pod różnymi nazwami, między innymi Pigato w Ligurii, Favorita w Piemoncie i Rolle w Prowansji. Jedne wina Vermentino są bardziej bogatsze i kremowe, inne lżejsze i bardziej kwiatowe. To, które degustowaliśmy, było zdecydowanie kremowe i dość oleiste.

Sardynia podróże Klub Wina

Przed wyruszeniem na degustację dostaliśmy instrukcje aby nie jeść za dużo na obiad… Na miejscu, oprócz wina, czekał na nas stół zastawiony różnymi smakołykami.

smakołyki i wino Sardynii

Nasze ulubione: cienki, chrupiący placek zrobiony z pszenicy twardej (durum), soli, drożdży i wody, zwany Pane Carasau i ser Pecorino, wytwarzany z mleka owczego i oliwki, których wszędzie na Sardynii pełno. To była uczta 🙂

Sardynia winnica Giuseppe Lecis

Sardynia winnica Giuseppe LecisGiuseppe Lecis Viticoltore, Soleminis, 09040 South Sardinia, Włochy.