Degustacja win z Burgundii


Abbaye de Brully Bourgogne Pinot Noir

Karmazynowa barwa cieszy oko, przechodząc w ciemny rubin. W nosie z początku aromaty owocowe (truskawki, wiśnie, czarne porzeczki, borówki), rozwijające się później w powidła, pieprz, leśne poszycie, nuty stajenne. Żywiołowe i dobrze zbudowane. Idealny balans między taninami a owocowością podkreśla pełne ciało wina.
Apelacja: AOC Bourgogne
Typ: wino czerwone
Smak: wytrawne
Szczepy: 100% pinot noir
Objętość: 0,75 l
Temperatura: 15–16°C
Abbaye de Brully Bourgogne Chardonnay

Złote wino o delikatnych zielonych refleksach. W nosie piękna kompozycja aromatów orzechów, z nutami miodu, masła, przypraw i słodkich kasztanów. Podawać do ryb, owoców morza, tart warzywnych.
Apelacja: AOC Bourgogne
Typ: wino białe
Smak: wytrawne
Szczepy: 100% chardonnay
Objętość: 0,75 l
Temperatura: 11–13°C
Abbaye de Brully Chablis

Nos bardzo świeży, ożywczy, nieco mineralny, emanuje aromatami zielonych jabłek, cytryn, poszycia leśnego i grzybów. W tle akcenty kwiatu lipy, mięty i akacji, a także lukrecji i świeżego siana. Sprężyste i soczyste na podniebieniu, o długiej końcówce, całość niezwykle gładka i delikatna. Podawać do szparagów, ryb i drobiu.
Apelacja: AOC Chablis
Typ: wino białe
Smak: wytrawne
Szczepy: 100% chardonnay
Objętość: 0,75 l
Temperatura: 11–13°C
Abbaye de Brully Bourgogne Aligoté

Odświeżające wino o wyrazistej owocowości. Bladozłota barwa i kwiatowy bukiet (akacja) podbity nutami zielonego jabłka. Na podniebieniu soczyste, gładkie, pozostawia po sobie posmak orzechów laskowych. Aligoté to „trzecia” uprawa pod względem ważności w Burgundii, solidna, dająca wina owocowe, z nutami kwiatów i ziół. Podawać można je do grillowanych ryb i owoców morza, pieczonych ślimaków i kozich serów.
Apelacja: AOC Bourgogne
Typ: wino białe
Smak: wytrawne
Szczepy: aligoté
Objętość: 0,75 l
Temperatura: 11–13°C
ZAPRASZAMY!