Winnica Krokoszówka Górska – Smardzowice – zbiór winogron.

IMAG1993Zbiór winogron w winnicy Krokoszówka Górska w Smardzowicach koło Ojcowa.  Do pracy stawiła się 15-osobowa ekipa, a pogoda tego dnia była doskonała.
Kosze szybko napełniały się dorodnymi kiściami winogron. Najpierw zebrano odmiany białe: Jutrzenka, Krystaly, Seywal Blanc i Aurora.
Bezpośrednio po zebraniu i oszypułkowaniu, z winogron wyciska się sok, który następnie wlewa się do 400 litrowych zbiorników, gdzie fermentuje przez kilka tygodni.
Potem przyszła kolej na odmiany czerwone – Marechal Foch i Leon Millot.
Owoce po odszypułkowaniu i zmiażdżeniu umieszcza się w wielkich kadziach.
Maceracja miazgi trwa tydzień, następnie z owoców wyciska się sok i przelewa do zbiorników, gdzie odbywa się kolejny etap fermentacji.
Polecamy wina z tej WINNICY! Serce i pasja z jaką to wino jest produkowane ma odzwierciedlenie w późniejszej jakości win.