Winnica Kasztelańska – WINOBRANIE 2016!

Zbiory winogron Winnica Kasztela+äska lubimywino.pl Folwark Stara Winiarnia (29)W Winnicy Kasztelańskiej już po winobraniu. W tym roku pierwszy raz zbieraliśmy białe winogrona: Jutrzenka, Svenson Red, Aurora, Kristaly. Po zmieleniu i 3-godzinnej maceracji w kadzi, winogrona zostały wyciśnięte, a sok, po zaszczepieniu drożdżami, przelaliśmy do dymionów. Po 5 tygodniach fermentacji wykonamy pierwszy odciąg wina.
Druga część winobrania to zbiory czerwonych winogron: Rondo, Regent, Bolero i Marechal Foch. W tym przypadku, zmielone winogrona trafiają do kadzi i po zaszczepieniu drożdżami rozpoczyna się proces maceracji, który trwa przez ok. 7 dni. Kolejnym etapem będzie wyciskanie soku, ale to już w kolejnych relacjach. Zapraszamy do oglądania!