Hiszpania i Portugalia – nowe wina w naszej Piwniczce

degustacje win Folwark Stara Winiarnia

Półwysep Iberyjski – miejsce, gdzie Europa całuje się z Oceanem Atlantyckim i moczy stopy w Morzu Śródziemnym.

To tutaj Fenicjanie już około 1000 lat przed naszą erą wprowadzili poprzez swoich kupców nie tylko najbardziej zaawansowane techniki uprawy i produkcji, ale także najodpowiedniejsze do uprawy odmiany winorośli. Dzisiaj dzięki 1,2 milionowi hektarów i tysiącom winnic, znanych w języku hiszpańskim jako bodegas, Hiszpania jest idealnym krajem dla miłośników dobrych win.

W Hiszpanii, podobnie jak w innych krajach winiarskich, obowiązuje kilkustopniowa klasyfikacja win, w oparciu o kryteria jakościowe i geograficzne. Wyróżnia się następujące kategorie, wymienione według stawianych wymagań: od najostrzejszych do najłagodniejszych:

  • Vino de Finca (dosł. wino posiadłości)
  • Vino de Pago (DO Pago)
  • Denominación de Origen Calificada (DOCa / DOQ)
  • Denominación de Origen (DO)
  • Vino de Calidad con Indicación Geográfica (VCIG)
  • Vino de la Tierra (VdT)
  • Vino de Mesa

Często spotykane są określenia cosecha, joven, crianza i reserva. Odnoszą się one do wieku i sposobu dojrzewania wina.

  • Wina z oznaczeniem cosecha pochodzą przynajmniej w 85% ze wskazanego rocznika. Samo oznaczenie cosecha oznacza zbiór.
  • Wina joven są winami młodymi, które nie są starzone i przeznaczone są do szybkiej konsumpcji, mniej więcej w ciągu roku. Niekiedy są krótko starzone w beczkach.
  • Wina crianza dojrzewają przez przynajmniej 6 miesięcy w beczkach (w niektórych regionach dłużej), a później, w zależności od koloru wina i regionu są jeszcze starzone w butelkach. Czerwone wina crianza mogą trafić do sprzedaży po przynajmniej 2 latach od zbioru.
  • Wina reserva mogą być produkowane, jeśli wino nadaje się do dłuższego dojrzewania. W porównaniu z cosechą obowiązkowy czas starzenia w beczce jest wydłużony dla czerwonych win do roku, a łączny okres starzenia, wliczając czas w butelce, dłuższy o rok, w zależności od koloru. Wina gran reserva muszą dojrzewać przynajmniej półtora roku w beczkach z dębu i 3,5 roku w butelkach.

Najbardziej popularne hiszpańskie wina to:

  • wina wzmacniane z Andaluzji, czyli malaga i jerez (znana światu jako sherry od wytrawnej po bardzo słodką),
  • cava – czyli hiszpańskie wina musujące robione metodą tradycyjną,
  • rioja – czyli czerwone wina wytrawne od owocowych młodych tinto joven, po wykwintne i długowieczne gran reserva.

W Piwniczce Folwarku Stara Winiarnia zagościły:

Rotllan Torra Crianza

Rotllan Torra Crianza

Czerwone, wytrawne, świeże. owocowe. Aromaty wiśni, czerwonych owoców i jagód, w ustach gładkie z delikatną taniną. Podawać do wędlin, makaronów z białym mięsem.

Region / Apelacja: Priorat DOC
Producent: Bodega Rotllan Torra
Styl: czerwone, wytrawne
Odmiana: Merlot, Cabernet Sauvignom, Syrah, Cariñena (Samsó)
Winifikacja: fermentacja i maceracja 14 dni w temperaturze 26°C
Dojrzewanie: 12 miesięcy w beczce z dębu amerykańskiego i 12 w butelce.

Verum Roble

Verum Roble

Czerwone, wytrawne, owocowe. Bukiet czerwonych owoców, posmak śliwek i łagodne taniny. Podawać do delikatnych wędlin i miękkich serów, białych mięs i pizzy.

Region: Castilla La Mancha
Producent: Verum Bodegas y Viñedos
Styl: białe, wytrawne
Odmiana: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot
Winifikacja: kadź stalowa
Dojrzewanie: 6 miesięcy w beczce z francuskiego dębu.

Vegaval Plata Crianza

Vegaval Plata Crianza

Czerwone, wytrawne, delikatne. Aromaty wiśni i leśnych jagód z nutami wanilii i orzechów kokosowych. Dobre do wędlin i pasztetów, grillowanych mięs i twardych serów.

Region / Apelacja: Valdapeñas
Producent: Bodegas Miguel Calatayud
Styl: czerwone, wytrawne
Odmiana: Tempranillo
Winifikacja: fermentacja i maceracja w kontrolowanej temperaturze
Dojrzewanie: 8 miesięcy w beczkach francuskich i amerykańskich.

Albariño Compostelae

Albariño Compostelae

Białe, wytrawne, dobrze zbudowane, orzeźwiające. Aromaty białych owoców, głównie jabłek i gruszek, z cytrynowym akcentem. Dobre do ryb i skorupiaków.

Region / Apelacja: Rias Baixas DO
Producent: Gomez y Rial
Styl: białe, wytrawne
Odmiana: Albariño
Rocznik: 2018
Winifikacja: fermentacja w stalowej kadzi w kontrolowanej temperaturze
Dojrzewanie: 3 miesiące w beczce dębowej.

Portugalscy winiarze korzystają z bogactwa dobrych rodzimych szczepów winorośli, z których wiele uprawianych jest tylko w Portugalii. Wina są produkowane przeważnie jako kupaże, wina jednoodmianowe są w zdecydowanej mniejszości. Prócz klasycznych win porto i madera popularność zyskały wina stołowe.

W Piwniczce Folwarku zagościło vinho verde (dosł. z port. zielone wino) – portugalskie wino z regionu Minho na północnym zachodzie kraju:

Quinta Santa Cristina Branco Grande Escolha Vinho Verde

Quinta Santa Cristina Branco Grande Escolha Vinho Verde

Kuszący cytrusowy aromat, pod którym wyczuć można również śliwki i brzoskwinie, a także nuty tropikalnych owoców i trawy cytrynowej. W ustach wino w pełni się rozwija i ujawnia swoją mineralność.

Typ: Portugalskie białe wino wytrawne.
Szczepy: Azal, Trajadura, Arinto and Loureiro
Objętość: 0,75 l
Temperatura: 10–12°C

degustacje Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna

Folwark Stara Winiarnia proponuje Państwu zapoznanie się z niepowtarzalnym aromatem i smakiem wina i whisky przy okazji organizowanych cyklicznie degustacji tematycznych. Działający prężnie Klub Wina zaprasza do zapoznania się z harmonogramem imprez na naszej stronie: folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy.

Nasza oferta obejmuje m.in.:
– Degustacje sommelierskie w Starej Winiarni
– Degustacje Romantyczne – dla Zakochanych
– Degustacje połączone z uroczystą kolacją
– Degustacje win i whisky oferowanych na wesela, konferencje i inne uroczystości
– Szkolenia winiarskie w ramach wizyt zawodoznawczych.

Szczególnie polecamy kameralne degustacje w wąskim, kilkuosobowym gronie. Winne degustacje mogą być wzbogacone o elementy warsztatów winiarskich np. z omówieniem zasad produkcji, doboru gatunków, regiony świata a rodzaje win itd. Można zamówić degustację win, której tematem wiodącym będą wybrane z poniższej listy:
– Jak powstaje wino czerwone?
– Jak powstaje wino białe?
– Wina beczkowe o co z ta beczką chodzi i czy wszystkie wina nadają się na dojrzewanie w beczce?
– Dobór wina do potraw
– Wina inwestycyjne – czy warto?
– Czy Zielona Góra jest kolebką polskiego winiarstwa?
– Jak degustować wino, aby wydobyć z niego wszystkie walory?
– Jak zamawiać wino w restauracji?
– Czy założenie winnicy to dobry biznes?
– Gatunki winorośli uprawiane w Polskich winnicach
– 12 miesięcy w winnicy
– Winnice i regiony winiarskie Nowej Zelandii
– Winnice i regiony winiarskie Argentyny
– Burgundia – kolebka Pinot Noir – Chardonnay

ZAPRASZAMY!

Folwark Stara Winiarnia