
„Technologia produkcji wina” Yair Margalit
Na rynku wydawniczym ukazało się już długo oczekiwane polskie wydanie książki „Technologia Produkcji wina” autorstwa Yair Margalit. Wydawcą jest Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśnie. Jest to kontynuacja cieszącego się dużą popularnością podręcznika pt. „ Winery Technoloy and Operations, A Handbook for Small Wineries” opublikowanego w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy w 1990 r. oraz pracy pt. „Concepts in Wine Chemistry”, której pierwsze amerykańskie wydanie ukazało się w 1997 r. i zostało niedawno uaktualnione.
– Książka przedstawiam aktualny stan wiedzy odzwierciedlający postęp technologiczny w tej dziedzinie winiarstwa, który nastąpił. W ciągu ostatniej dekady – czytamy w zapowiedzi wydawnictwa. – Zawiera ona obszerne rozdziały w tematach fermentacji, maceracji, kwasów i związków fenolowych znajdujących się w winie, zastosowania beczek dębowych oraz kontroli jakości.
Publikacja kładzie nacisk na praktyczne aspekty produkcji. Podzielona został na rozdziały uszeregowane zgodnie z kolejnością operacji i procesów przeprowadzanych w winiarni, począwszy od przygotowań do zbioru po butelkowanie Dzięki temu stanowi niezastąpioną pomoc podczas produkcji wina.
Książka dostępna jest w sprzedaży wysyłkowej – http://www.pwril.com/