Wizyta zawodoznawcza – dzień drugi

Folwark Stara Winiarnia miał zaszczyt gościć i oczarować kolejną grupę młodzieży ponadgimnazjalnej z ZSP Zakliczyn. Nasi Goście byli zachwyceni!

Szkolenie winiarskie

Szkolenie winiarskie

Cykliczne degustacje i pokazy sommelierskie mają na celu wprowadzenie zainteresowanych do zagadnień prezentowania, otwierania i degustowania win. Dobór win na degustacji pozwoli na przedstawienie zagadnień związanych z profesjonalnym winiarstwem. Przykładowy ramowy program szkolenia:
1.   Podział win:
– ze względu na barwę
– ze względu na naturę
– ze względu na pochodzenie
– ze względu na potencjał starzenia
– podział win musujących
– podział win słodkich
2.   Korek a nakrętka – omówienie dokładne zagadnienia z wyjaśnieniem plusów i minusów
3.   Siarczyny w winie – omówienie zagadnienia pod kątem prawnym i zdrowotnym oraz kwestia produkcji
4.   Pojęcie terroir – wyjaśnienie
5.   Beczka jako element cyklu produkcji
6.   Serwowanie wina i otwieranie butelki – w praktyce
7.   Apelacja w winie – wyjaśnienie pojęcia i przykłady
8.   Przygotowanie do degustacji – omówienie technik degustacyjnych “oko”, “nos”, “usta” wraz z technikami pomocniczymi
9.   Degustacja właściwa wybranych win – w tym omówienie różnic smakowo-zapachowych między poszczególnymi winami
10. Czas na zadawanie pytań

Zainteresowanych prosimy o kontakt na adres marketing@folwarkstarawiniarnia.pl . Zapraszamy!