Karta Win

Przedstawiamy Państwu kartę win złożoną przez naszego sommeliera Michała Stępnia, którego zamysłem w trakcie jej komponowania było czerpanie przyjemności z kosztowania win pochodzących z regionów Starego i Nowego Świata.

 

HISZPANIA – WINA BIAŁE

 

karta win - Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna - Jan_VenturaCava Brut Nature
Jane Ventura
D.O. Penedes
Szczepy: macabeo, xarel-lo, parellada

Delikatna, finezyjna, żywa i lekka cava pełna soczystej owocowości, aromatów dojrzewających truskawek i leśnych poziomek. Ujmująca miękką pienistością.
T: 7 – 8° C
Podawać do: lekkie przekąski, ryby i owoce morza, zimne wędliny, desery
87 zł

 

karta win - Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna gotin-del-risc-godello-jovenGotin del Risc Godello Joven
Bodega del Abad
D.O. Bierzo
Szczepy: godello
Młode, wytrawne wino z charakterystycznego dla północno -zachodniej Hiszpanii szczepu godello. Barwa bladozłota, w nosie aromaty cytrusów, ziół i trawy z delikatną nutą geranium. W ustach orzeźwiające, owocowe, lekko mineralne, skupione, z wyczuwalnym ekstraktem.
T: 8 – 10° C
Podawać do: owoce morza, lekkie ryby i sałatki. Doskonałe jako aperitif
60 zł

 

karta win - Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna bouza-do-rei-doAlbarińo
Bouza do Rei
D.O. Rias Baixas
Szczepy: albarińo
Krągłe, miękkie, pełne albarińo o klasycznych dla odmiany aromatach kwiatowo-owocowych.
T: 8 – 10° C
Podawać do: ryby z grilla, drób oraz sałatki
88 zł

 

karta win - Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna casa-de-la-vega-macabeoCasa de la Vega Macabeo
Bodegas Muńoz
D.O. La Mancha
Szczepy: macabeo

Codzienne, lekkie, nie pozbawione pikantności, wyraziste białe wino łączące aromaty owoców (morela, gruszka) i kwiatów. Proste i orzeźwiające.
T: 8 – 10° C
Podawać do: ryby, owoce morza, sałatki, delikatnie wędzone sery
41 zł

 

HISZPANIA – WINA RÓŻOWE

 

karta win - Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna casa-de-la-vega-rosado-tempranilloCasa de la Vega Tempranillo Rosado
Bodegas Muńoz
D.O. La Mancha
Szczepy: tempranillo

Proste, orzeźwiające rosé o charakterystycznych aromatach truskawek, poziomek i malin. W ustach sprężyste, owocowe, przyjazne, doskonałe w gorące dni do lekkiej kuchni lub jako aperitif.
T: 10 – 12° C
Podawać do: ryby, owoce morza, sałatki, wędliny, mięsa z grilla, drób
41 zł

HISZPANIA – WINA CZERWONE

 

karta win - Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna darienDarien Rioja Reserva
Bodega Darien
Szczepy: tempranillo, mazuelo, garnacha

Dojrzewająca co najmniej półtora roku w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Reserva jest wynikiem starannej selekcji, najpierw owoców, a później także najlepszych partii wina. Mimo długiego dojrzewania cieszy świetną owocowością. Jest przy tym rasowa, harmonijna, wyrazista o znakomitej strukturze tanin. Wino w pełni dojrzałe, z łatwością przetrwa w piwnicy kolejne lata.
T: 17 – 18°C
Podawać do: mięsa z rusztu, pieczenie w sosach, jagnięcina, wędliny i pasztety.
137 zł

 

karta win - Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna gotin-del-risc-essencia-doGotin del Risc Mencia
Bodega del Abad
D.O. Bierzo
Szczepy: mencia
Grand Prix 2008 Magazynu WINO.

Wino, które idealnie pasuje do wspólnego biesiadowania z przyjaciółmi – nowocześnie skrojone, pełne nut czekoladowych
i beczkowych, ale też zachowujące charakter lekko ziołowej mencíi, czyste, eleganckie i pełne życia. Świetne jako partner do jedzenia.
T: 15 – 16° C
Podawać do: wędliny, pieczone i duszone mięsa, dania z grilla
55 zł

 

karta win - Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna naire-redNaire Red
Monte La Reina Bodegas
Vino de la Tierra de Castilla y León
Szczepy: tempranillo

Wino ciemnoczerwone z fioletowymi refleksami. W nosie intensywne aromaty czerwonych owoców. W ustach zdecydowane, pełne nut owocowych tempranillo do codziennych posiłków.
T: 15 – 16° C
Podawać do: czerwone mięso z rusztu, pieczenie, pasztety, wyraziście doprawiony drób.
36 zł

 

 

HISZPANIA – WINA SŁODKIE

 

karta win - Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna Moscatel_AlvearMoscatel
Alvear
D.O. Montilla Moriles
Szczepy: moscatel

Urokliwy muszkat z mocnymi aromatami kwiatów, kandyzowanych pomarańczy i biszkoptów. Miękki i fenomenalnie słodki. Czysta przyjemność.
T: 12 – 14° C
Podawać do: lekkie desery, tarty owocowe, sorbety
51 zł

 

 

ARGENTYNA – WINA BIAŁE

Ikella Torrontes(bio-wino)
Melipal
Region: Agrelo
Szczepy: torrontes

Białe, wytrawne wino o bladozłotej barwie z zielonkawymi refleksami. W nosie świeże, z aromatami owoców tropikalnych i kwiatów, z delikatną nutą muskatu. W ustach rześkie, lekkie, z dobrą kwasowością
i owocowym posmakiem.
T: 8 – 10º C
Podawać do: lekkie ryby, drób, owoce morza
61 zł

 

ARGENTYNA –WINA CZERWONE

Melipal Malbec (bio-wino)
Melipal
Region: Agrelo
Szczepy: malec

Intensywnie rubinowe, wytrawne wino, o mocnych aromatach dojrzałych owoców, głównie śliwek, konfitur, przypraw, wanilii, karmelu i kawy.
W ustach wino pełne, bogate, aksamitne, zrównoważone, z długim finiszem.
T: 15 – 16º C
Podawać do: duszona wołowina, steki, dziczyzna
93 zł

 

CHILE- WINA BIAŁE

Aresti Sauvignon Blanc Estate Selection
Region :Valley Curicó
Szczepy: sauvignon blanc

Wytrawne wino o delikatnym jasno słomkowym kolorze, z zielonymi refleksami. W nosie aromaty cytrusowe, głównie grejpfrut i cytryna, z wyraźnym akcentem ziół, trawy i bukszpanu. W ustach świeże, łagodne, dobrze zrównoważone.
T: 8 – 10° C
Podawać do: lekkie ryby, owoce morza, sałatki
41 zł

 

Aresti Chardonnay Reserva
Region :Valley Curicó
Szczep: chardonnay

Beczkowane wino o intensywnym, żółtym zabarwieniu, z zielonkawymi refleksami. W nosie aromaty cytrusów, ananasów
i kwiatów. Wyraźna słodka nuta wanilii, karmelu, kawy i miodu. W ustach wino bardzo bogate, miękkie, długie, z dobrze zrównoważoną kwasowością.
T: 10 – 12° C
Podawać do: morskie ryby, dorsz, łosoś, makrela, małże, skorupiaki, drób w potrawce
57 zł

 

CHILE – WINA RÓŻOWE

Aresti
Cabernet Carmenere Rosé Estate Selection
Region: Valley Curicó
Szczepy: cabernet sauvignon , carmenere

Intensywny, różowy kolor, z niuansem wiśni. Mocne aromaty owocowe, przede wszystkim truskawek i malin. W ustach świeże, owocowe, sprężyste. Dobrze zrównoważone.
T: 12 – 13° C
Podawać do: lekkie dania z grilla, sałatki, wędliny, kozie sery
41 zł

 

CHILE – WINA CZERWONE

Aresti
Carmenère Estate Selection
Region:Valle Curicó
Szczep: carmenère

Wino o ciemno czerwonym, głębokim kolorze. W nosie słodkie aromaty kandyzowanych owoców, śliwek i wiśni, z delikatną nutą papryki, akcentem kawy i wanilii. W ustach pełne, soczyste, łagodne, z bogatym ekstraktem i miękkimi taninami.

T: 15 – 16° C
Podawać do: mięsa w łagodnych sosach, dania z grilla, makarony
52 zł

 KARTA WIN – Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna, Ogrodowa 2